Böjda Spön

torsdag 16 maj 2013

USA del 2/3 Inshore-fishing!

Fredag morgon 3/5 och alarmet stod på 05.30. Upp på med solskydd och ner till Lobbyn för att hämta upp våra frukostpåsar.(Kaffe och tunnbrödsrullar  med någon typ av "omelett" i). Hissen upp till parkeringsgaraget och hoppar in i hyrbilen (GMC Tahoe). Snabbt ställer Matts in GPS:en och vi beger oss mot River Palm Cottages & Fish Camp för att möta upp med dagens guider Rufus Wakeman och Mike (min och Matts guide).
Efter att vi mött upp Rufus så följer vi efter honom och hans båtekipage till en båtramp som ligger lite mer skyddat än vid själva campen där vi möttes upp. Kommer dit. Båten läggs i och vi delar upp oss i båtarna. Alex, David och Nicklas med Rufus och jag och Matts med Mike. Det första som görs innan avfärd är att vi fyller upp båtarnas sumpar med små betesfiskar. Någon typ av "jack" i 15-20cm storleken. Och sedan står vi och snackar en stund med Mike som har en "plan". Nämligen att låta Rufus och grabbarna åka iväg först och vänta och låta betesfiskkillen kasta ut lite bete i vattnet för att locka dit ev predatorer så att vi skulle få pröva på fisket direkt, redan vid båtrampen.

Några som var sugna på vår betesfisk. Jäkla Pelikaner!

Sagt och gjort och de kastar i ett gäng betesfisk och det tar inte lång tid innan det blir både plogar och virvlar i området från jagande fisk.
Snabbt tacklar vi iordning varsitt spö och kastar ut. Den här dagen var det inte tal om "bottenmete" med flöte inte. Idag skulle vi fiska under skyddande båtar, broar och bryggor men även testa lite fritt ute på "flatsen".
Vi kastar ut och efter en liten stund sträcker min lina upp och dagens första fisk är på. Tyvärr satt mothuggsreflexen från föregående dags Bassfiske i fortfarande och jag lyckas dra ut cirkelkroken ur munnen på den fisk som tagit betet. Troligen en Snook. Efter detta missöde beslutar sig Mike för att det är dags att bege sig ut till de riktiga fiskeplatserna. Vi testar runt ett par större bryggor, och under en bro vid fundamenten men utan resultat, så vi beger oss till en kanal. Praktiskt taget ett bostadsområde vid vattnet med fina villor och fina båtar.
Okey var är bryggorna vi ska fiska vid frågar jag.
Nej svarar Mike inga bryggor här. Vi ska fiska under båtarna.

Sagt och gjort där stod vi och kastade våra betesfiskar så nära dessa båtar i miljonklassen som vi kunde. Målet med detta var att lyckas få betesfisken att simma in under båten.

 Kom igen, in under båten nu!

När mitt bete tillslut simmade som förste "gäst" in under båten sa Mike kort.
-That baitfish is DEAD!

Och det var den, för så snart den hunnit simma in under båten small det till som bara den i grejjorna. Riktigt bra fight bjuder dessa fiskar på. Tappade/missade de 2 första huggen men sen satt den där och man kunde efter en hård men kort fight låta Mike landa min livs första Snook. Grymma fiskar.

3kg Muskelpaket, Snook. Tar bra med lina när de blir större trotts 4000 storlek på haspelrullen.

Efter denna fisk följde flera andra i samma område och jag hade en riktig bamse på, The One That Got Away. Hade inte en chans med 4000 rullen och ett spö viktat till ca 60gr att få ut den starka fisken underifrån båten. Trots helt rätt teknik enligt vår gode guide. Den var för stark helt enkelt vilket tyvärr resulterade i att den gick under båten och antagligen upp på insidan och lyckades oturligt nog skava av flätlinan mot botten av båten. Men men shit happens, bara att ta nya tag på nästa ställe. Dags att röra på sig och ut och fiska en plats vid Mangroven som de kallade för "the hole in the wall". Gick nämligen in som ett hål i Mangroven här och där jagade naturligtvis Snook:en. vilket resulterade i ytterligare en Snook för min del.

Efter att vi fiskat av detta område med endast en fisk om resultat mötte vi upp Rufus och de andra grabbarna för att hämta upp vår lunch. Riktigt fina baguetter med ett par olika sorters skinka, sallad och mayonäs. Amerikanerna gillar verkligen mayonäs. Var väll ungefär en halv tub per baguette kändes det som.

Fin båt har han Rufus med Anchor Pole XL, Minnkota Riptide I-Pilot och 250hk Yamaha!

Efter denna kalori påfyllnad begav vi oss till några klippor utanför ett sand parti där Matts fick ett par mindre Snook. Sedan var det dags för oss att bege oss till flatsen. Detta är då stora områden med riktigt grunt vatten där sanden holkat ur stora hål som bokstavligen kokar av fisk när tidvattnet ändras. På detta ställe fick vi inte bara Snook utan jag fångade även 1st Catfish och 1st Speckled trout (även Matts fick "trout") innan det var dags att flytta oss igen, denna gång till en ö med ett grundare område strax utanför. Här hade vi helt klart flest hugg på kortast tid vilket innebar att vi fick inte mindre än 5fisk på 20minuter. 2st Speckled trout och 3 Snook tror jag det var innan Mikes telefon plötsligt ringer och han meddelar att han glömt att han skulle hämta sin dotter på skolan. Så i och med detta så mötte vi upp den andra båten så att jag och Matts fick hoppa över dit för att få fiska färdigt dagen.

Matts med en fin Speckled Trout. (Hybrid mellan gös och Havsöring?)

När vi väl kommit över i den andra båten tar Rufus oss med till en båtplats nedanför ett riktigt fint hus och lirkar in våran båt mellan 2 stora bryggor försedda med tak varvid ena det står en stor fin båt som vi senare får veta kostade ägaren ca 2 milj. dollar i inköp. Så där står vi och kastar våra beten under bryggorna och kring den här fina båten.

Så kommer Rufus fram till mig i fören och vill visa mig hur man ska göra för att få in betesfisken under bryggorna. Så han tar mitt spö och nästan kastar pannkaka med betesfisken med hjälp av spöt in under bryggan. Detta var ett fint kast då betet nu var i "farozonen" flera meter under bryggan när det gled mot båten och mot ev väntande rovfisk som stod i strömmen. SMACK! Fish ON! Den här fisken var inte som de andra vi fått tidigare under dagen. Den här var inte like snabb som de andra. Den gick mest och tryckte mot botten innan vi lyckades få upp den till båten och det konstateras att det var en fin Redfish. Kul med nya arter.

Fina fiskar dessa Redfish!

Som att det inte var nog med detta bara några få kast senare smäller det till igen, på samma ställe!
Känner att den här fisken är tung men den kämpade som en Snook. Är det en stor Snook tro!?
Det var det när den väl kom upp vid sidan av båten uppskatted den till ca 15pounds eller 7-7,5kg vilket hade varit nästan dubbla min första Snook. Tyvärr lossade den från Cirkelkroken precis innan den skulle håvas. So Close! Men sånt som händer i fiske. Kort efter detta smäller det till bra hos Matts som står och fiskar under båten. Fisken är stark och tar flera meter lina och fastnar i någon skit på botten, men tillsut lyckas han bogsera ut den därifrån så att den går och stånkar tungt under båten istället men innan vi vet ordet av är fisken borta. Linan har skavt mot något och gått av. Tråkigt när det händer, men det är ju risken vid den här typen av fiske. Efter ett par timmars fiske till och flera landade Snook samt en varsin Jack Crevalle är det dags att packa ihop och bege oss tillbaka till hamn.

Var en riktigt grym dag på sjön som bjöd på många härliga fighter och om jag inte minns helt galet blev mitt resultat: 7-8st Snook, 2st Speckled Trout, 1st Redfish, 1st Catfish samt 1st Jack Crevalle så en riktigt fin dag på "havet" skulle jag vilja säga.

Snabbaste fisk jag varit med om tog vid bryggan i bakgrunden och poff så var den framför båten.
(Ca 1kg Jack Crevalle)

Så är det någon som är sugen på att åka till Florida och vill ha sällskap så är jag helt klart intresserad. Och för er som inte känner mig men vill dit och testa så kan jag verkligen rekommendera fiskeguide Rufus Wakeman på River Palm Cottages & Fish Camp. Bara att googla så kommer det upp direkt. Från Ft. Lauderdale upp till campen är det ca 1,5timme att köra så väldigt hanterbara avstånd om man skaffar hyrbil.

Nästa gång kommer det en uppdatering om helgens fiske på Unga Sportfiskares läger i Forshaga med Stor Gädda och Markoolio.

God Afton och hoppas ni fått trevlig läsning ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar