Böjda Spön

torsdag 7 juni 2012

Salt Nationaldagsmete!

Blev en liten "impuls" tur ner till västkusten för lite bottenfiske i samband med lodräta klippväggar. Egentligen hade vi väll inget speciellt mål för dagen mer än att den ene skulle slå den andre i antal olika arter. Klockan 03.37 ringde larmet, snabbt på med kläder, plocka fram ett par strömmingar till bete och plocka iordning bilen. Hade sagt till Robin att jag skulle hämta honom i Grums kl 05 men ack så fel jag hade...
När jag anlände till Grums var ju klockan redan 05.05. Försenade från start alltså. 




Packade snabbt in Robins utrustning tillsammans med en stor burk räkor och makrillfile som även det skulle agera bete under dagen.

Bilfärden ner började ju bra. Robin berättar gladeligen att här kan vi köpa fiskekort om vi ska till stora Bör och fiska utan att inse att vänta nu, nu har vi inte kollat skyltarna utan kört fel. Innan vi insåg vårt misstag var
vi nästan i Årjäng. Detta ledde i sin tur till att telefonerna drogs fram och Robin snabbt knappade in Smögen på Googlemaps. "närmaste" vägen blev det ja, snabbaste Vette väll ..... om det var men vi kom fram efter att ha
kört x-mil på slingrig småväg genom diverse Banjosamhällen

Men tillslut kom vi ju fram i alla fall, då hade klockan hunnit bli nästan 9. Det som skulle va 20 annars enkla mil hade då tagit 3.5 timmar att fullfölja. När vi väl kom till Smögen så plockade vi ur grejjerna och satte
av över klipporna. Väl framme insåg vi att tack vare den hårda vinden skulle det bli svårt att tackla ut några glidande spön på rodpoden.Så vi fick nöja oss med det hederliga vertikalmetet från klipporna.

En liten Torsk fick syna ovansidan

Nytt Pb på Skrubbskädda 41cm 600gr

Ute vid Smögen var det trögt och de enda som var riktigt i stöten var snultrorna som tog vårt bete nästan direkt det kom i vattnet. Men vi lyckades i alla fall få varsin liten Torsk, jag tog min första skrubba och Robin fick sin första Rötsimpa.

Men när klockan så sakteliga kröp mot 13 så beslöt vi oss för att så här kan vi inte ha det utan vi packade ihop och åkte de 4.5milen ner till Skalhamn för att meta från Kajen där.



Robins första Rötsimpa!

När vi kom dit såg vi att där var det ju mer folk, som vanligt då det är ett väldigt populärt Makrill ställe på somrarna. Så vi lämnade rodpod och karpstolar i bilen, tog ett varsitt haspel, Till en början med eftersom vi tävlade med arter och klippkanten får lite i etapper ner där så kunde vi köra "sightfishing" på några arter längs klippsidan. De som föll offer då var Berggylta samt Blågylta.


Första Blågyltan. (honorna är röda)



Det lustigaste var att när vi sitter ute på hörnet på Kajen så har vi om vi håller ut spöna ett visst djup men släpper vi 50cm längre in är det nästan 1m djupare. Ovanför/i där fick vi en hel del ful fiskar. Vi han fundera en del över vad det var för arter på kroken innan vi fick upp dom med. Var ju närmre 15-20m djupt.


Så när Robins spö böjdes nästan ner till korken så fundera vi på vad i helvete är detta nu då?
Visade sig att det var något så starkt som en Ål. Tyvärr klev den av precis när vi skulle landa den men vi uppskattade den till ca 70-80cm. Nästa hugg för Robin var även det en riktig spöbrytare, den här gången fick vu upp den och kunde "smidigt" kroka av och återutsätta en ål på ca 40cm.


Lillemans Ål-grepp funkade bra tyckte Robin.

Sen när tiden sakta kröp mot kväll så beslöt vi oss för att ta kvällen. Då var klockan strax efter 19 och eftersom det ändå är strax över 3timmar tillbaka upp till Grums beslöt vi oss för att åka hemöver klart nöjda med dagen.


Så vad blev resultatet i vår arttävling då?


Jo naturligtvis var det ju jag som vann efter att ha kontrat på slutet då jag plockade Rötsimpa, Blågylta och Bergsgylta.


Bergsgylta på 38cm 440gr
Arter under dagen:
Robin: Torsk, Skärsnultra, Rötsimpa, Bergsgylta, Stensnultra samt Ål
Jag: Torsk, Skrubbskädda, Skärsnultra, Stensnultra, Blågylta (hona), Bergsgylta och Rötsimpa


Pb Rötsimpa, fet som .... 36cm 280gr


Totalt blev det 2nya arter för Robin med Bergsgylta och Rötsimpa. Och för mig blev det 2nya arter plus 2 förbättrade personbästan. Berggylta och Rötsimpa förbättrat medans Skrubbskädda och Blågylta var nya.



// Sebastian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar